Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ταξική διάρθρωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας

Ταξική διάρθρωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ FREE photo hosting by Fih.gr
Η ταξική διάρθρωση της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι αντικείμενο της πιο οξυμένης ταξικής πάλης. Στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες δημοσιεύεται πάνω στο θέμα των τάξεων μεγάλος αριθμός βιβλίων και άρθρων. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο στους ιδεολόγους της αστικής τάξης. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλώς να απαντάμε αλλά και να επεξεργαζόμαστε τα ζητήματα αυτά όσο το δυνατό πληρέστερα. Πέρα από αυτό, η ανάλυση της ταξικής διάρθρωσης αποτελεί τη βάση για τη χάραξη της σωστής στρατηγικής και τακτικής του επαναστατικού κινήματος, τον καθορισμό των κινητήριων δυνάμεων της επανάστασης και τη διαμόρφωση της οργανωτικής πολιτικής ενός κομμουνιστικού κόμματος. [...] Ωστόσο, η ανάλυση των τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας δεν ενδιαφέρει, δεν πρέπει να απασχολεί μόνο τους κομμουνιστές. Καθένας που επιδιώκει να είναι σε θέση να κατανοεί το πολιτικό γίγνεσθαι, είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά και το ρόλο των τάξεων και στρωμάτων, την αριθμητική τους δύναμη και τις τάσεις ανάπτυξής τους. Με βάση τις σκέψεις αυτές, μελέτησα το θέμα των τάξεων και στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Κώστας Κάππος
Ταξική διάρθρωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας – Διαβάστε το

Την πρώτη επεξεργασία του θέματος έκανα το 1983-86 με βάση την απογραφή του 1981, που παρουσιάστηκε στο βιβλίο, Κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του εργατικού κινήματος. Το θέμα επεξεργάστηκα εκ νέου το 1994 με βάση την απογραφή του 1991
Από την πρώτη επεξεργασία και μέχρι σήμερα είχαμε σοβαρές εξελίξεις και διεθνώς και στην Ελλάδα. [...]
Η μελέτη αυτή έγινε με νέα στοιχεία: τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού του 2001, της απογραφής των καταστημάτων του 2002, με βάση τα αρχεία του Ι.Κ.Α. και της έρευνας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του 1997.
Στην εργασία αυτή δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη μελέτη του ρόλου της εργατικής τάξης ως επαναστατικού υποκείμενου της εποχής, με στόχο να επιβεβαιωθεί η θέση ότι η εργατική τάξη είναι «τάξη για τον εαυτό της»
.
Τέλος, στεκόμαστε ιδιαίτερα στις αστικές και μικροαστικές αντιλήψεις για τις τάξεις και τα στρώματα της κοινωνίας, γιατί πιστεύουμε ότι οι αντιλήψεις αυτές πρέπει να ανασκευάζονται ουσιαστικά, όσο το δυνατό, πληρέστερα. Δεν είναι σωστό να υποτιμούμε τις απόψεις των ιδεολογικών μας αντιπάλων και να τις απορρίπτουμε χωρίς συστηματική μελέτη.
Από την εισαγωγή του Κώστα Κάππου
Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο από το scribd:
http://www.scribd.com/doc/101164702/Ταξική-Διάρθρωση-της-Σύγχρονης-Ελληνικής-Κοινωνίας
Ταξική Διάρθρωση της Σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου