Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο φασισμός και η 4η Αυγούστου

Ο φασισμός και η 4η Αυγούστου
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ FREE photo hosting by Fih.gr
Ο συγγραφέας προσπάθησε να πλησιάσει τη μεσοπολεμική πραγματικότητα της Ελλάδας και να εξηγήσει το φαινόμενο του αντικοινοβουλευτικού πολιτικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Έτσι, ολότελα φυσιολογικά, αντιμετώπισε και το πρόβλημα τι είναι φασισμός. Και σʼ αυτό το σημείο αποδέχτηκε τον όρο εκείνο που θεωρεί πως ο φασισμός αποτελεί τη δικτατορία του χρηματιστικού μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ο ορισμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικός γιατί εμπεριέχει μέσα του την πραγματικότητα εκείνη που προσδιορίζεται από την ταξική εξουσία, που επικρατεί στον ιμπεριαλισμό. Βασικά είναι ένας ορισμό που μας δίνει την ολότητα της κοινωνικής πραγματικότητας του καπιταλισμού στην εποχή της ιμπεριαλιστικής του ανάπτυξης. Μα είναι παράλληλα αλήθεια πως δεν έχει απόλυτη σαφήνεια, γεγονός που επέτρεψε να δημιουργηθούν πολλές παρεξηγήσεις. Οι παρεξηγήσεις αυτός ξεπήδησαν σαν φυσική συνέπεια των όσων γράφτηκαν και λέχτηκαν για το φασισμό στο μεσοπόλεμο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι πού προσδιόρισαν το φασισμό σαν τη δικτατορία τού μονοπωλιακού κεφαλαίου, οι ίδιοι ήταν και εκείνοι που με τις εξηγήσεις και ερμηνείες τους ήλθαν να σπείρουν τη σύγχυση. «Ο φασισμός είναι η πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στις εργαζόμενες μάζες. Ο φασισμός είναι ο πιο αχαλίνωτος σωβινισμός και ο πιο ληστρικός πόλεμος. Ο φασισμός είναι η λυσσασμένη αντίδραση και αντεπανάσταση. Ο φασισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της εργατικής τάξης και όλων των έργαζομένων». Όλα αυτά μπορεί να είναι σωστά, μα δεν επεξηγούν τον ορισμό του φασισμού με τρόπο που να μην επιτρέπονται παρερμηνείες.
Νίκος Ψυρούκης
Ψυρούκης: Ο φασισμός και η 4η Αυγούστου – Διαβάστε το -

Έτσι αναπτύχτηκε η θεωρία πως υπάρχουν οι περισσότερο και οι λιγότερο αντιδραστικοί και βάρβαροι κύκλοι του μονοπωλιακού κεφαλαίου κλπ., ή πως ο φασισμός δεν υπάρχει παρά μονάχα στη σφαίρα των πολιτικών σχέσεων και κατά συνέπεια ο κοινοβουλευτισμός και ο αντικοινοβουλευτισμός είναι δυό διαφορετικά στη φύση τους πράγματα.

Η παρεξήγηση προέρχεται από τη μηχανιστική αντίληψη για το τι είναι μονοπωλιακό κεφάλαιο. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο αντιμετωπίζεται σαν κάτι ξέχωρο από τις παραγωγικές - κοινωνικές σχέσεις, ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτές οι ίδιες οι δοσμένες συγκεκριμένες παραγωγικές σχέσεις που αποτελούν και τον καθοριστικό παράγοντα στη μορφοποίηση και στο ζωντάνεμα του διαρθρωτικού συνόλου του οργανισμού του μονοπωλιακού - καπιταλιστικού συστήματος και τού μηχανισμού λειτουργίας και αναπαραγωγής του. Κατά συνέπεια όταν λέμε πως ο φασισμός είναι η δικτατορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου δεν μπορούμε να εννοούμε τη δικτατορία αυτή παρά σαν την ενσάρκωση της επικράτησης ορισμένων συγκεκριμένων παραγωγικών - κοινωνικών σχέσεων που εξασφαλίζουν και την ταξική εξουσία των φορέων του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Έτσι, ο συγγραφέας θεώρησε πως θα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα αν προσδιορίζαμε το φασισμό σαν τη φύση του σύγχρονου μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Έτσι, ο ορισμός αυτός έρχεται να εκφράσει την πραγματικότητα της ταξικής εξουσίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην ολότητα του.

Τίτλος: Ο φασισμός και η 4η Αυγούστου

Συγγραφέας: Νίκος Ψυρούκης

Έκδότης: Αιγαίον

Έτος έκδοσης: 1994

Αριθμός σελίδων: 157

Οι σύνδεσμοι για το ψηφιοποιημένο βιβλίο "Ο φασισμός και η 4η Αυγούστου" του Νίκου Ψυρούκη είναι :

Αρχείο: PDF, 3.12 MB

Σύνδεσμος:
http://www.4shared.com/office/T1apLBEH/O_Fasismos_kai_h_4h_Aygoystoy.html
Αρχείο: DJVU, 1.46 MB
Σύνδεσμος:
http://www.4shared.com/file/NqkNYzKe/O_Fasismos_kai_h_4h_Aygoystoy.html

Νίκος Ψυρούκης - Ο φασισμός και η 4η Αυγούστου (Πολιτικό Καφενείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου