Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τα Φιλοσοφικά Τετράδια του Λένιν


FREE photo hosting by Fih.gr
Τα
Φιλοσοφικά Τετράδια του Λένιν

ΟΛΟΚΛΗΡΟ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!

Τα Φιλοσοφικά Τετράδια του Λένιν γράφτηκαν: βασικά το 1914-1915 στη
Βιβλιοθήκη της Βέρνης με τη μορφή σημειώσεων: παρατηρήσεων ή σχολίων,
περιλήψεων και αποσπασμάτων που κρατούσε ο Ν.Λένιν καθώς διάβαζε διάφορα
συγγράμματα ή μελέτες φιλοσοφικού περιεχομένου –ιδιαίτερα τα έργα του Χέγκελ,
τον οποίο “πάλευε”, με τη σειρά του, ακολουθώντας τους ΜΑΡΞ και ΕΓΚΕΛΣ, «να
στείσει στα υλιστικά του πόδια» Πηγή: Ο τόμος 29 των «Απάντων» της Σύγχρονης
Εποχής. Μετάφραση-Επιμέλεια-Σύνταξη: Θεοδόσης ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ

Βλαντίμιρ
Ιλίτς Λένιν



Τα Φιλοσοφικά Τετράδια (Β.Ι. Λένιν)

[Το Μάρτη του 1984, οι Νέοι Σοσιαλιστές, η νεολαία της ΕΔΕ και της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς στην Ελλάδα, οργάνωσαν στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μια σειρά διαλέξεων με κεντρικό θέμα «Μια Εισαγωγή στα Φιλοσοφικά Τετράδια του Λένιν». Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των διαλέξεων δημοσιεύτηκε τότε, κάπως συνοπτικά, στο Θεωρητικό-Πολιτικό Περιοδικό της Κ.Ε. της ΕΔΕ, «Επαναστατική Μαρξιστική Επιθεώρηση», Νο 37 (Μάρτης-Απρίλης 1984). Τώρα, στα πλαίσια της παρουσίασης των σημαντικών αυτών κεφαλαίων από τα Φιλοσοφικά Τετράδια του Λένιν αναδημοσιεύουμε και το τόσο ξεχασμένο, και ορφανό θα λέγαμε, αλλά τόσο σημαντικό και επίκαιρο αυτό κείμενο του τότε Γραμματέα της ΕΔΕ, Σάββα Μιχαήλ].Δημοσιεύεται στο τέλος του Βιβλίου.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τόμος III, σελ. 5 – μια διεισδυτική παρατήρηση για τη λογική: είναι μια «προκατάληψη» ότι η λογική σού «μαθαίνει να σκέφτεσαι» (όπως ακριβώς η φυσιολογία «σού μαθαίνει... να χωνεύεις»;;).

«...Η επιστήμη της λογικής που είναι το αληθινό περιεχόμενο της γνήσιας μεταφυσικής ή της καθαρής θεωρησιακής φιλοσοφίας...», (6).

...«Η Φιλοσοφία δεν μπορεί να δανειστεί τη μέθοδό της από μια υποδεέστερη επιστήμη, όπως τα μαθηματικά...», (6-7).

...«Αλλά μπορεί να είναι μόνο η φύση του περιεχομένου που αναδεύει στην επιστημονική γνώση, ενώ την ίδια στιγμή είναι ακριβώς αυτή η αντανάκλαση του περιεχομένου που η ίδια αρχικά θέτει και παράγει τον προσδιορισμό της...», (7).

(Η κίνηση της επιστημονικής γνώσης –αυτό είναι το ουσιαστικό). “Η Κατανόηση (Verstand) κάνει προσδιορισμούς” (bestimmt). Ο Λόγος (Vernunft) είναι αρνητικός και διαλεκτικός, γιατί διαλύει στο τίποτα (“in Nichts auflöst”) τους προσδιορισμούς της Κατανόησης, (7).

Ο συνδυασμός αυτών των δυο –“Λόγος που κατανοεί ή Κατανόηση που λογίζεται” = το θετικό.

Άρνηση του “απλού” ... «κίνηση του Πνεύματος», (7). «Μόνο μέσα απ’ αυτόν το δρόμο που αυτο-κατασκευάζεται μπορεί η Φιλοσοφία να είναι αντικειμενική, αποδεικτική επιστήμη», (7-8).

[Ο “δρόμος που αυτοκατασκευάζεται” = το μονοπάτι, (αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, η καρδιά του ζητήματος), η πραγματική γνώση, το προτσές της γνώσης, η κίνηση από την άγνοια στη γνώση].

Η κίνηση της συνείδησης, «όπως η ανάπτυξη κάθε φυσικής και πνευματικής ζωής», στηρίζεται «στη φύση των καθαρών ουσιαστικοτήτων (Natur der reinen Wesenheiten) που αποτελούν το περιεχόμενο της Λογικής».

Αυτό είναι
χαρακτηριστικό!

Να αντιστραφεί: Η Λογική και η θεωρία της γνώσης πρέπει να συνάγονται από «την ανάπτυξη κάθε φυσικής και πνευματικής ζωής».

Τα Φιλοσοφικά Τετράδια (Β.Ι.Λένιν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου